Rozacea i Kuperoza

Rozacea je inflamatorno oboljenje koje se javlja na licu odraslih osoba. Javlja se kod oko 10% opšte populacije i češća je kod žena i osoba svetlije puti. Obolele osobe imaju crvenilo na licu koje se pogoršava usled vazodilatacije izazvane različitim faktorima: toplotom, emocionalnim reakcijama (uzbuđenje) i konzumiranjem određenih pića i namirnica.

Pojavu kuperoze uzrokuje veći broj faktora koji učestvuju u nastanku bolesti. Pored genetskog faktora, imunološkog faktora i dejstva nekih mikroorganizama, značajna je uloga spoljašnje sredine i uticaj takozvanih „triggers"“ faktora tj. okidača za pojavu bolesti. Od njih se najčešće pominju izlaganje suncu, emocionalni stres, vruća voda i vruće kupke, vetar, hladno vreme, upotreba lekova (vazodilatatori, lokalni kortikosteroidi), kozmetike i proizvoda za negu kože.

Kod nege kože koja je sklona crvenilu, kuperozi i rozacei, razvijeno je više različitih terapijskih režima, od lokalnih tretmana do mehaničkih ili energetskih uređaja i svaki od njih daje različite rezultate.

Rozacea

Rozacea je hronično inflamatorno oboljenje kože centralnog dela lica, a manifestuje se lividnim eritemom, teleangiektazijama, eventualno papulama i papilopustulama. Ređe zahvata i ostale delove, obraze, bočne strane vrata, dekolte i ušne školjke. Pogađa krvne sudove i folikule u predelu lica i nosa. Može se javiti u bilo kom životnom dobu. Češće se javlja kod osoba srednjeg životnog doba.

Uzrok bolesti nije jasan, ali nesumnjivo više faktora igra ulogu u njenom nastajanju:

 • Nasledni faktor – do sada nisu pronađeni HLA markeri. Oko 30-40% članova porodice dobija rozaceu ako je imao neko od njihovih roditelja.
 • Sunčevi zraci – u razvoju bolesti sunce ima bitnu ulogu jer se ova bolest često javlja na koži koja je oštećena od sunca. Sunce oštećuje vezivo i time slabi zidove krvnih sudova, što dovodi do vazodilatacije.
 • Poremećaj krvnih sudova – danas se ovoj teoriji pridaje najveća pažnja u razvoju bolesti, jer ljudi koji boluju od rozacee imaju sklonost ka crvenilu, tačnije širenju krvnih sudova na niz nadražaja. Kao dokaz toj teoriji ide u prilog učestala pojava migrena kod obolelih ljudi. Poremećaj mikrocirkulacije vena lica ima najvažniju ulogu u razvoju bolesti. Vene lica se dreniraju kroz beonjače, čime se objašnjava zahvaćenost očiju.
 • Hormonski poremećaji – učestala pojava rozacea je zapažena u trudnoći, za vreme ciklusa i postmenopauzalno.
 • Lekovi – pojedini likovi provociraju crveno lica, poput nitroglicerina.
 • Helikobakterija – do sada nije dokazana direktna povezanost navedene bolesti i rozacee. Poboljšanje rozacee posle izlečenja helikobakterije se tumači protivupalnim delovanjem antibiotika. U obzir dolazi još niz bakterija čiji bi produkti mogli uticati na razvoj bolesti.
 • Demodex folliculorum – zapažena je povećana učestalost navedenog uzročnika bolesti, pa kod nekih bolesnika dolazi do poboljšanja rozacee nakon što se demodeks iskorenio.

Pre tretmana

Posle tretmana

Kuperoza

Učestala pojava reverzibilnog crvenila kože izaziva proširenje krvnih kapilara. Tonus vaskularnog sistema slabi i javlja se manji ili veći zastoj krvi u kapilarima. Prošireni kapilari, poznatiji kao „teleangiektazije“, su najčešće jasno vidljivi na obrazima i nosu, nešto ređe na čelu i rukama. Crveni kapilari mogu biti pojedinačni ili umreženi.

Kuperoza je pojam koji označava trajno crvenilo obraza, a uslovljen je trajnim proširenjem sitnih krvnih sudova u koži. Kod „teleangiektazija“ prošireni su kapilarni krvni sudovi i stanje je manifestovano jarko crvenom bojom kože. Ukoliko su vene pogođene, radi se o „venektaziji“ i koža ima modru boju. Moguće je postojanje obe forme.

Zastoj krvi u kapilarima je više izražen prilikom stanja snažnih emocija i u situacijama kada na kožu deluje povećana ili snižena temperatura, zatim pri direktnom izlaganju sunčevim zračenjima, konzumiranju alkoholnih pića i hrane koja je veoma začinjena. Kuperoza se obično javlja kod osoba svetle, tanke i nežne kože, posebno kod osoba visokog senzibiliteta.

Uzroci nastanka kuperoze:

 • Suva, tanka i osetljiva koža je posebno predisponirana nastanku kuperoze, mada se promene mogu javiti i kod masnog tipa kože, pogotovo u predelu nosa.
 • Nasleđe – ukoliko je neko od roditelja imao kuperozne promene na koži, velike su šanse da i deca razviju identičnu dermatološku sliku.
 • Ultravioletno zračenje – hronično i intenzivno izlaganje sunčevoj svetlosti i redovno posećivanje solarijuma doprinose ubrzanom starenju i razvoju staračkih promena na koži uzrokovanih UV zracima tj. takozvanog ,,photoaging’’. Oštećeni krvni sudovi vode ubrzanom razvoju kuperoze.
 • Ekstremne temperature – ekstremno niske i ekstremno visoke temperature imaju negativno dejstvo na organizam čoveka. Čak i jednokratno izlaganje ekstremnoj temperaturi, u kratkom vremenskom periodu, može rezultirati nastankom promena na krvnim sudovima i kuperoze. Ova etiologija kuperoze je karakteristična za osobe koje su profesionalno izložene izuzetno niskim i izuzetno visokim temperaturama.
 • Nepravilna nega – agresivne kozmetske procedure dovode do istanjenja kože, promene njene pH vrednosti, dehidratacije i oštećenja vaskularne mreže.