Karakteristike

Muške kože

Kad kažemo, nega je uvek u modi, svakako mislimo i na negu kože muškaraca. Muškarci takođe teže za zdravom, lepom i negovanom kožom. Kao i pripadnice lepšeg pola, suočavaju se sa problemima kao što su osetljivost, akne, starenje…

Ali, između muške i ženske kože ipak postoji razlika. Muška koža ima drugačiji sastav od ženske i zbog toga se drugačije i tretira.

Koje su razlike?

Testosteron, muški hormon, određuje muške karakteristike kože i daje joj drugačiju strukturu u odnosu na žensku kožu. 

Iako je svaka koža jedinstvena, uopšteno je muška koža deblja, masnija i stari na drugačiji način.

Gustina

Muška koža je oko 20% gušća u odnosu na žensku.

Nivo kolagena je veći i izgleda zategnutije i čvršće.

Nivo kolagena u muškoj koži opada konstantno, dok kod ženske kože nivo kolagena opada u kasnijem starosnom dobu, a posebno posle menopauze. Ženska koža se tada znatno tanji i efekti starenja su vidljiviji nego kod muškaraca.

Masnoća

Muškarci imaju više lojnih žlezdi, kao i više pora nego žene.

Muške lojne žlezde i pore su veće nego ženske.

Proizvodnja sebuma je duplo veća nego kod žena, i zbog toga je muška koža masnija i sjajnija i podložnija nečistoćama i aknama.

Starenje

Znaci starenja se kod muškaraca pojavljuju kasnije, ali su promene brže.

Muškarci su više pogođeni katabolizacijom (atrofijom) mišića i opuštenom kožom, natečenim očima i tamnim kolutovima zbog kojih izgledaju umorno.

I kod muškaraca nastaju bore, ali su često manja briga nego ženama. Muške bore se javljaju u kasnijem dobu nego ženske, ali kada se pojave, formirane su apsolutno.

Brijanje

Redovno brijanje izaziva veći stres muškoj koži.

Muškarci se prosečno briju 16.000 puta u životu. Svakodnevno brijanje je stres za kožu i izaziva iritaciju. Brijanjem se uklanja gornji sloj ćelija kože i izlaže mladu kožu spoljašnjim uticajima na koje je ona veoma osetljiva.

Kod oko 40% muškaraca, kožni problemi su izazvani brijanjem. Mlađi muškarci i muškarci svetlijeg tena su posebno skloni problemima sa kožom.

Tupo sečivo brijača, nedovoljna lubrikacija u toku brijanja može da dovede do manjih ili većih posekotina, peckanja, a ponekad i do otoka.

Kako se neguje muška koža?

Iz razloga što se muška koža razlikuje od ženske, pristupamo nezi i preparatima prilagođenim biološkim osobinama muške kože.

Pažljivo brijanje je važno, posebno kod muškaraca sa osetljivom kožom ili stanjima kože kao što su akne i atopijski dermatitis.

Zaštitite i podmažite kožu preparatima za brijanje. Pomoćiće brijaču da lakše klizi po koži kako bi se izbegle posekotine. Trebalo bi da budu blagi i umirujući, za osetljivu kožu.

Hidratantni preparati i preparati protiv starenja za muškarce treba da imaju laganu teksturu. Koža osetljiva na brijanje možda neće dobro podneti bogate i masne preparate.

Koristite čiste, oštre brijače, da biste izbegli peckanje ili stvaranje otoka od brijača i brijte se u pravcu rasta dlake.

Agresivni preparati mogu da uklone prirodne lipide kože koji su već pod pritiskom kada se uklanjaju površinski slojevi ćelija kože. Preporučuje se i upotreba preparata za brijanje sa antibakterijskim svojstvima, da bi se koža zaštitila od iritacija u toku brijanja.

Pozovite nas i zakažite konsultacije
potpuno besplatno!

064 64 10 001