O MASAŽI IZ UGLA FIZIOTERAPEUTA

IZBOR ADEKVATNE MASAŽE

Pravilan izbor masaže je bitan koliko i sama masaža, jer različiti oblici masaža različito deluju na vaše telo.

Masaža umerenim pritiskom doprinosi mnogim pozitivnim efektima: manjenje bola kod različitih sindroma, uključujući fibromialgiju i reumatoidni artritis, povećanje pažnje, smanjenje depresije, glavobolje i poboljšanje imuniteta.

U studijama je potvrđeno da je masaža umerenim pritiskom smanjila depresiju, anksioznost i otkucaje srca, smanjila nivo kortizola i povećala aktivnosti nervnog vagusa (nerv koji povezuje mozak sa plućima, srcem, slezinom, crevima ali i govor, kontakt očima…). Dok se kod masaže laganim pritiskom smanjuje aktivnost nervnog vagusa – relaksacija.

Nivo serotonina (prirodni neurotransmiter tela protiv bola) se povećava terapijom masaže i takođe je u korelaciji sa smanjenim kortizolom i depresijom, koji su važni efekti terapije masažom.

Kojim stanjima je namenjena terapeutska masaža?

Pritisak kod terapeutske masaže je nešto između relaks i sportske. Masaža se primenjuje u cilju lečenja i obavljaju je isključivo fizioterapeuti.

Klasična relaksaciona masaža je površinska masaža koja poboljšava cirkulaciju krvi i limfe i opušta vas, dok se terapeutski tretmani bave problemima hroničnog bola, restrikcije pokreta i njihovih posledica. Terapeutska masaža se koristi kao pomoć u lečenju većine mišićno-skeletnih i pratećih problema. Redovni tretmani poboljšavaju cirkulaciju, protok limfe i neurološku funkciju. Ona se bavi dubljim strukturama koje izazivaju bol i ograničavaju kretanje. Tretiraju se mišići dublje u telu i tretman predstavlja kombinaciju masaže i istezanja. Prema tome, terapeut je neko ko ima detaljno znanje anatomije i funkcije svakog mišića.

Obzirom na visok nivo stresa sa kojim ljudi žive u današnje vreme, terapeutska masaža je ne samo korisna terapija, nego i jedna od najzdravijih opcija za poboljšanje kvaliteta života.

Ako se pravilno primenjuje, terapeutski tretman je jedan od najmoćnijih metoda u tretiranju i prevenciji bola, koja pomaže u postizanju opšteg blagostanja na bezbedan i lekovit način.

Relaks masaža se striktno koristi sa ciljem odmora i relaksacije. Ova masaža nema terapeutski efekat u smislu otkolanjanja hronične boli i nelagodnosti. Pritisak je nežan i manji od terapeutske masaže. Može se kombinovati i sa aromaterapijom.

Ekefti relaks masaže su: oslobađanje od stresa, poboljšanje cirkulacije, da oslobodi od niskog stepena bola u mišićima i postigne celokupnu relaksaciju.

Mogu se praviti modifikacije i kombinacije postojećih oblika masaža kako bi ih prilagodili vašim potrebama i postigli maksimalan efekat.

U Lola beauty centu naglašavamo da je konsultacija i razgovor sa fizioterapeutom najvažniji korak pri odabiru masaže koja je kreirana samo za tebe!