Hidratacija kože

Koža  je tokom života izložena nepovoljnim uticajima  iz spoljašnje sredine. Koliko je potrebno negovati tokom zime, leto tj. sunčani i topli dani su takođe izazov za našu kožu. Hidratacija je možemo reći, pored SPF zaštite, najvažniji način da negujemo i zaštitimo kožu lica i tela.

Podsećanja radi

Nepovoljni faktori koji utiču na zdravlje kože:

  • klimatski: vetar, hladnoća, preterano izlaganje suncu, nedostatak vlage u vazduhu (klima uređaji, toplota);
  • hemijski: gruba sredstva za čišćenje, topikalni medicinski tretmani, neprikladna kozmetika;
  • mehanički: brijanje, depilacija i epilacija.

Unutrašnji faktori:

  • fiziološki: starenje kože;
  • patološki: kožne bolesti koje menjaju funkciju kožne barijere.

I ako je odlazak na more veoma povoljan po naše celokupno zdravlje, dugotrajno izlaganje kože slanoj vodi i vrućini pokreće njene odbrambene mehanizme.

Ovakvo izlaganje kože slanoj vodi i suncu aktivira mehanizme gde se voda iz dubljih slojeva šalje u površinski sloj. Ovaj proces je privremen i stvara veći problem kada ta voda koja je dospela u površinski sloj kože krene da isparava. Nakon toga koža ostaje dehidrirana.

Tako suva koža je izuzetno podložna prevremenom starenju i nastanku bora pod uticajem UV zraka.

 Izlaganje suncu je agresivan čin. Koža reaguje stvaranjem pigmenata (tamnjenjem) i zadebljanjem. Ova suvoća je prolazna, a uzrokovana je pojačanim gubitkom vode.

Dehidriranoj koži ne nedostaje samo voda već i lipidi, koji su takođe važni za zadržavanje vlažnosti.

ZAŠTO KOŽA POSTAJE DEHIDRIRANA?

Nedostatak vode u
rožnatom sloju kože

Promene u funkciji
barijere

Cilj je nahraniti i hidrirati kožu, a u isto vreme smanjiti agresiju i iritacije. Za čišćenje, izbegavajte sapune, umesto njih koristite sindete ili gelove za pranje namenjene samo za lice, obogaćene zaštitnim i hidratantnim sastojcima. Za negu, emolijensi hidriraju i hrane kožu istovremeno osiguravajući celovitost epidermisa, što je važno za pravilno funkcionisanje zaštitne barijere kože. Zbog toga je važno koristiti emolijense svakodnevno.

Hidratacija se odnosi na dovođenje vlage u kožu, tako da neki sastojci koji su korisni za ovo uključuju humektante(privlače vodu iz dubljih slojeva kože u epidermis, uključujući hijaluronsku kiselinu (koja može zadržati 1.000 puta svoje težine u vodi) i glicerin.

Pored glicerina i hijaluronske kiseline, kao vlažeće supstance  se koriste i aloja vera, ši buter, urea, niacinamid, vitamin e(alfa tokoferol).

Mezoporacija

Mezoporacija je terapija unošenja aktivnih sastojaka pomoću aparata tj. mezo bez igle.

Ovom metodom unose se i joni i molekuli kako mali tako i veliki koji prolaze kroz stratum korneum, i za unos se koriste hidrofilne supstance.

U terapiji se koriste gelovi koji sadrže aktivne supstance kao što je hijaluron, kolagen, zeleni čaj, aloja vera, vitamini, peptidi i dr.

Mezoporacija je komforna bezbolna metoda koja se sprovodi jednom nedeljno.

Oksigenoterapija

Predstavlja terapiju kiseonikom koja se zasniva na pozitivnom dejstvu medicinskog čistog kiseonika u cilju revitalizacije kože.

Usmeravanjem mlaznica se vrši blagi piling kože, ishranjuju se ćelije kože i poboljšava metabolizam, cirkulacija i hidratacija kože, gde koži pruža podršku u borbi sa slobodnim radikalima. Fantastičan tretman za leto.

Ultrazvuk

Po malo potisnuta i nepravedno zaboravljena beauty procedura. Ultrazvučna tehnologija ima višestruko dejstvo,  zagreva tkivo u dubini usled ultrazvučne dijatermije. Biološko dejstvo ultrazvuka izaziva mehaničko,toplotno,hemijsko i neuroreceptorno dejstvo.

Oscilacije dovode do kretanja čestica u tkivu što izaziva mikro masažu tkiva.

Termički efekat predstavlja zagrevanje dubokih tkiva što stimuliše cirkulaciju, ubrzava i poboljšava ishranu tkiva, regeneraciju i metabolizam. Takođe stimuliše aktivnost fibroblasta i sintezu kolagenih vlakana.

Biološki tretmani

Biološki tretmani baziraju se na primeni preparata koji imaju visoku koncentraciju aktivnih supstanci čime se znatno usporava starenje kože.

Biološki tretman podrazumeva čišćenje lica, piling, hranjenje i hidriranje kože.

Pomoću vitaminskih preparata koji se nanose poboljšava se struktura kože, kontroliše se lučenje sebuma, umanjuju se bore, ubrzava metabolizam ćelija i dr. Takođe je dobar za smanjivanje pigmentacije i fleka nastalih nakon akni.

Zahvaljujući visokoj konentraciji voćnih kiselina, peptida, hyalurona… koje se nalaze u ovim koktelima koža se dubinski hidrira, vraća joj se zdrava boja, sjaj i svežina.